Plaj ve Salon Voleybolu Toplarının Farkları Nelerdir?
Sıcak yaz aylarının tadını spor yaparak çıkarmak isteyenler için en iyi seçeneklerden biri olan plaj voleybolu, hem oyun kuralları hem de kullanılan ekipmanlar itibarıyla voleyboldan biraz ayrılıyor.
Oyun kurallarındaki bazı farklılıkları ekipmanlardaki değişiklikler belirliyor. Plaj voleybol topu da iki aktivite arasındaki farkları belirleyen en önemli unsurlardan biri olarak dikkat çekiyor.
Plaj voleybol topu, normal voleybol toplarına göre önemli farklılıklar içeriyor. Fakat iki ekipmanı detaylı şekilde karşılaştırmadan önce plaj voleybolunu, voleyboldan ayıran özelliklere ve kurallara göz atmak gerekiyor. Zira başta plaj voleybol topu olmak üzere oyuna dair ekipmanlarda ortaya çıkan değişiklikler, iki oyunun işleyişi arasındaki birkaç farklı detaydan kaynaklanıyor. Söz konusu detaylar da plaj voleybolunda kullanılan topun niteliklerini önemli ölçüde belirliyor.
Plaj Voleybol Topu Hangi Noktalarda Voleybol Topundan Ayrılıyor?
Uluslararası standartlardaki bir voleybol sahasının ölçüsü 18 x 9 metreyken plaj voleybolunda oyun alanı 16 x 8 metre olarak belirleniyor. Bu da plaj voleybol topunun sahip olacağı çevre ölçüsü, ağırlık ve iç basınç değerlerinin değişmesine neden olabiliyor. Öte yandan plaj voleybolunda oyun alanının en az 40 cm derinliğinde kumla kaplı olması, müsabaka sırasında sporcuların ve topun hareketini doğrudan etkiliyor. Örneğin, normal voleybol topundan daha hızlı alçalarak oyun alanına gelen bir plaj voleybol topu, kum nedeniyle sporcuların hamle şansını ortadan kaldırabiliyor. Bu nedenle seçim yaparken ekipmanın iç basınç değerinin uluslararası standartlarda olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca plaj voleybolunda orta çizgi bulunmaması ve oyunun açık havada, güneş ışığı altında oynanması gibi faktörler renk konusunda belirleyici olabiliyor. Plaj voleybol topları, karşılaşma sırasında görüş alanının kaybolmaması ve servis atılırken doğal ışığın topun konumu açısından sporcuları yanıltmaması gibi nedenler göz önüne alınıp genellikle parlak renkler kullanılarak üretiliyor.
Plaj Voleybol Topunun Temel Farklılıkları Nelerdir?
İki oyun arasındaki farklardan yola çıkarak belirlenen özellikler arasında, doku ve boyut parametreleri ön plana çıkıyor. Plaj voleybol topu, normal voleybol toplarına göre daha yumuşak bir yüzeye sahip. İmalat aşamasında ve birleştirme işleminde kullanılan materyallerden kaynaklanan bu farklılık, plaj voleybolu sporcuları için oldukça önemli bir detay olarak dikkat çekiyor. Hemen hemen benzer niteliklere sahip olan iki ekipman arasındaki temel farklardan biri de plaj voleybol topunun normal voleybol topuna göre biraz daha büyük boyutlarda olması. Çevre ölçüsü ve ağırlık açısından çok yakın değerlere sahip olan iki top arasındaki bu farklılık, plaj voleybol topunda değişen iç basınç değeri nedeniyle ortaya çıkıyor.
Çevre Ölçüsü ve İç Basınç Değeri
- Plaj voleybol topu, numara gruplandırması açısından resmi karşılaşmalarda kullanılan 5 numara toplar arasında yer alıyor. FIVB (Uluslararası Voleybol Federasyonu) standartlarına göre plaj voleybol topunun çevresi 65-68 cm, ağırlığı 260-280 gram arasında belirtiliyor. Topun iç basıncıysa 0,225 kg/cm2 olarak tanımlanıyor.
- Normal 5 numara voleybol toplarının ölçüsü FIVB yönergelerinde 65-67 cm, ağırlığı 260-280 gram ve iç basıncı 0,300-0,325 kg/cm2 ifade ediliyor. Aynı numaradaki plaj voleybol topunun, normal voleybol topundan iki temel farkı, çevre ölçüsünün 1 cm daha büyük ve iç basınç değerinin en az 0,75 kg/cm2 daha az olması olarak öne çıkıyor.
- Plaj voleybol topu çeşitleri, dikişli veya yapıştırmalı olarak üretilebiliyor. Ekipman, üretim materyali ve iç yapısı itibarıyla normal voleybol toplarına benzerlikler gösterse de teknik özellikler açısından temel farklara sahip olması oyun sırasında kullanılan top sistemini de değiştiriyor. Normal voleybolda beş top sistemi kullanılıyorken plaj voleybolunda üç top sistemi tercih ediliyor.